Zomer 2017 bij zeven warmste zomers 

Op het KNMI-weerstation van de Zuid-Limburgse luchthaven, waar sinds 1946 metingen worden verricht, staat de meteologische zomer (juni tot en met augustus) van dit jaar in het rijtje van de zeven warmste zomers. Voor het laatst was de zomer van 2006 vergelijkbaar warm. Alleen de zomers van 1947, 1994, 1995, 1976 en 2003 (recordwarm) waren daar, kijken naar de gemiddelde temperatuur over dag en nacht, warmer dan dit jaar.

Juni was in Noord- en Midden-Limburg recordwarm en rond de langste dag was er een zesdaagse hittegolf, waarin donderdag 22 juni met 35 graden de warmste dag van deze zomer is geworden.

Juli was ook warmer dan normaal. De gemiddelde maandtemperatuur van augustus was vrij normaal.

Meer zomerse dagen dan normaal 

Het aantal zomerse dagen met 25 graden en meer is in Limburg van juni tot en met augustus uitgekomen op 33 à 34. Dat zijn er vier meer dan normaal en het plateau van de Zuid-Limburgse luchthaven waren dat er acht meer dan normaal.

Augustus bezorgde ons slechts 6 zomerse dagen (normaal 10), en die kwamen vrijwel allemaal eind augustus voor. Dinsdag 29 augustus werd met 31 à 32 graden een recordwarme 29e augustus en de enige tropisch warme augustusdag (normaal 3).

Het aantal tropisch warme dagen met 30 graden en meer bedroeg deze zomer 7 en dat is vrij normaal, maar voor Beek-luchthaven waren dat er twee meer dan normaal.

Iets zonniger dan normaal 

Met ruim 600 zonuren over de drie zomermaanden was de zomer in Limburg iets zonniger dan normaal. Dit kwam niet door augustus, want in deze oogstmaand scheen de zon 20 à 30 uur minder lang dan normaal. De augustusmaanden van de afgelopen vijf jaar waren zonniger dan dit jaar. Voor het laatst was augustus 2011 vrij somber.

Alleen de eerste zomermaand juni was zonniger dan normaal, en deze maand was ook het droogst. Van maart tot en met begin juli was het extreem droog.

Juli natste zomermaand 

Op 12 juli regende het langdurig en daarna vielen er twee weken lang tot en met 25 juli regelmatig regen- en onweersbuien met regen van betekenis. Hierdoor viel op de meeste plaatsen in Noord- en Zuid-Limburg meer dan 100 mm regen. In de regio Echt was juli echter niet natter dan normaal, zoals in juni. In augustus werd een vrij normale regenhoeveelheid gemeten. Uitschieters waren Schinnen en Maastricht-Heugem waar de regensom in augustus 97 resp. 95 mm bedroeg.

Op de meeste plaatsen in Limburg viel over de drie zomermaanden de normale regensom, of het was iets natter dan normaal met regentotalen van 220 tot ruim 250 mm. In delen van Midden-Limburg was de zomer droger dan normaal met in Echt 160 mm regen.