Zonnige en zachte januari ondanks vorstperiode 

ZATERDAG 30 JANUARI 2016 - Hoewel we de zon tijdens dit laatste januariweekeinde niet of nauwelijks zien, was de eerste maand van dit jaar volgens Meteo Limburg zonnig te noemen. In de regio Maastricht bedroeg de zonneschijnduur 80 uur, en dat zijn er twintig meer dan normaal. Over de afgelopen honderd jaar waren daar slechts tien januarimaanden zonniger dan dit jaar. De januarimaanden van 2006 en 2009 blijven recordzonnig met toen ongeveer 120 zonuren.

Toch viel er deze maand, mede door de regenval van vandaag, in Limburg iets meer neerslag dan normaal.

Recordzachte 25e januari  

De louwmaand wordt twee graden warmer dan normaal. Op het weerstation van de luchthaven bij Beek waren na de Tweede Wereldoorlog elf januarimaanden zachter dan januari 2016. Op 25 januari werd het daar 16,2 graden en dat betekent dat deze zonnige lenteachtige maandag nu de warmste 25-ste januari (datumrecord) is. De officieel hoogste januaritemperatuur blijft 17,2 graden en is op 16 januari 1947 gemeten in Maastricht.

Korte vorstperiode 

Het zachte januariweer werd alleen van 17 tot en met 21 januari onderbroken door een korte vorstperiode, waarbij de grond bevroor en er natuurijs ontstond. Op maandag 18 januari vroor het de hele dag (ijsdag), waarna het in de nacht naar dinsdag 19 januari pittig vroor met -8 à -9 graden. Dit waren de laagste temperaturen sinds half maart 2013 en de laagste januaritemperaturen in drie jaar.

Géén winterweer tijdens Carnaval 

Tijdens de eerste februaridagen verwacht Meteo Limburg geen serieus winterweer. Februari gaat maandag met 12 à 13 graden van start. Ook tijdens Carnaval is er geen winterweer te verwachten. Het wordt waarschijnlijk wisselvallig, waarbij de kans op buien groot is. Ook is de kans op vrij veel wind groot, waardoor het guur kan worden.