Begin januari veel regen, koude januari in Zuid-Limburg 

Zonnige januari met een winterse periode van twee weken 

De eerste maand van het nieuwe jaar was in Limburg de zonnigste januari sinds 2017.

Op het KNMI-weerstation Ell bij Haler in Midden-Limburg bedroeg de totale zonneschijn in januari 2024 bijna honderd uur: 94 uur en dat zijn bijna dertig zonuren meer dan normaal. Januari 2017 gaf daar in totaal 102 uur zonneschijn.

In Beek (luchthaven) bedroeg de totale zonneschijnduur 90 uur en in Arcen 81 uur.

Van 7 tot en met 21 januari was er een vorstperiode van twee weken, waarbij de zon zich in deze koude droge landlucht vaak liet zien.

Na enkele nachten met matige vorst kon op 10, 11 en 12 januari hier en daar in Limburg op natuurijs geschaatst worden, waarna het in het weekeinde 13/14 januari licht ging dooien.

De lichte dooi gaf op donderdagavond 11 januari verraderlijke gladheid in Limburg door ijzel (KNMI-code oranje).

Veel sneeuw in Zuid-Limburg 

Op woensdag 17 januari ging het in de middag van het zuiden uit langdurig sneeuwen.

De dagen erna was Zuid-Limburg bedekt met 10 tot 20 cm sneeuw, met de meeste sneeuw op de hoogste gebieden. Op de Vaalserberg lag 26 tot 28 cm sneeuw.

In Midden-Limburg lag 5 tot 10 cm sneeuw, maar in het noordelijke deel van Noord-Limburg kwam nauwelijks sneeuw te liggen.

Strenge vorst 

In de nacht en vroege ochtenden van 18 en 20 januari was er boven de sneeuw tijdens helder weer en weinig wind op diverse plaatsen in Midden- en Zuid-Limburg strenge vorst met -10 tot -12 graden (en vlak boven de sneeuw was het nog kouder).

Gedurende deze vorstperiode met de duur van een halve maand waren er boven 200 meter hoogte in Zuid-Limburg 10 ijsdagen met dag en nacht vorst.

Einde vorstperiode met zware windstoten 

Op maandag 22 januari kwam er een einde aan deze winterse periode door stormdepressie Isha, met regen, veel wind en hoge temperaturen van 12 graden in de middag tijdens zonnige perioden. De sneeuw smolt die dag helemaal.

Tijdens het eerste deel van de ochtend waren er zware windstoten, en hogerop bij Vijlen-Vaals stond tijdelijk een stormachtige wind (8 Beaufort) met winduitschieters van bijna 100 km/uur.

Twee dagen later gaf stormdepressie Jocelyn boven de hoogste gebieden in Zuid-Limburg op 24 januari in de nacht en vroege ochtend winduitschieters van bijna 90 km/uur.

Koude januari in Zuid-Limburg  

Daarna bleef het tot het einde van de louwmaand zacht met op de meeste dagen meer dan 10 graden, tot 14 graden op 24 januari. Hierdoor werd januari thermisch gezien, ondanks de winterse periode, toch een vrij normale maand.

Op het KNMI-weerstation Arcen was januari iets zachter dan normaal, en op het KNMI-weerstation Beek (luchthaven) iets kouder dan normaal. Dit laatste KNMI-weerstation was ook het enige KNMI-weerstation van ons land waar januari iets te koud was (zie kaartjes hieronder).

Er viel tijdens de zachte periode eind januari af en toe regen, maar niet veel. De meeste regen kwam tijdens de eerste januaridagen omlaag, en dat sloot aan bij het extreem natte najaar van vorig jaar. Rond Driekoningen trok een hoogwatergolf door de Maas, waarna de vorstperiode begon en veel ondiepe waterplassen bevroren.

De meeste neerslag, rond 90 liter per vierkante meter, werd in januari gemeten in Siebengewald, Venlo, Weert, Stramproy, Buchten, Stein, Ubachsberg en Epen.

In Geysteren, Broekhuizenvorst, Berkelaar en Maastricht-Heugem viel iets minder dan 60 liter per vierkante meter.

Normaal is 65 tot ruim 70 liter per vierkante meter.

Grondwater 

Op een meetpunt van Meteo Limburg op de grens van Noord- en Midden-Limburg (zandgrond) steeg het grondwater in de eerste januari week met dertig centimeter, waardoor de grondwaterstand extreem hoog was.

Daarna daalde het peil van het grondwater met ongeveer dertig centimeter.

Het grondwaterpeil stond daar eind januari 2024 70-80 centimeter hoger dan eind januari 2022 en 2023, en ruim een meter hoger dan eind januari 2020 en 2021.

Neerslag in januari 2024 in Europa per week  

Temperatuur in januari 2024 t.o.v normaal in Europa per week