Vrijwel overal in Limburg geen warme dag 

Koude en vrij natte april 

De tweede lentemaand was in Limburg kouder dan de normaal en gaf iets meer regen en iets minder zonneschijn dan normaal.

Het maandgemiddelde over dag en nacht was zo’n anderhalve graad lager dan het langjarig gemiddelde sinds de jaren negentig. Het was voor het derde jaar op rij dat april kouder was dan normaal, waarbij april 2021 nog kouder was dit jaar.

Op het einde van de maand was de natuurontwikkeling ongeveer een week later dan vorig jaar, maar ongeveer tien dagen vroeger dan in 2021.

Temperatuur in april 2023 t.o.v normaal in Europa per week  

Nachtvorst en niet warm 

Van 2 tot en met 6 april vroor het vrijwel overal in de provincie dit jaar elke nacht licht tot -4 à -3 graden.

Overdag was het zonnig. Ook op 26 en 27 april vroor het licht met aan de grond -4 à -3 graden.

De hoogste temperatuur van de maand werd op zaterdag 22 april gemeten met 19 graden. Op het KNMI-weerstation Arcen was het warmer met precies 20,0 graden en dat was daar officieel de eerste warme dag van het jaar: zo’n twee weken later dan normaal (zie: https://www.meteolimburg.nl/eerste-warme-dag-van-het-jaar-in-limburg-in-arcen ).

Elders in Limburg was er nog geen warme dag dit jaar.

Zonneschijnduur net niet normaal 

De totale zonneschijnduur in Limburg bedroeg in april 175 uur en dat was bijna normaal (180 zonuren).

De afgelopen vier jaren waren de aprilmaanden zonniger met totaal ruim 200 zonuren en in 2020 was april zelfs recordzonnig met ruim 280 zonuren (zie: https://www.meteolimburg.nl/recordzonnige-april ).

Meer regen dan normaal 

Er schoof regelmatig bewolking voor de zon waaruit regen omlaag kwam. Er viel meer regen dan normaal, en dat is ruim 40 mm en hogerop in Zuid-Limburg 50 mm.

Het maandtotaal in Meerlo was 93 mm, in Horst 84, in Wanssum, Broekhuizenvorst, Melderslo en Epen 80 mm.

De minste regen werd opgevangen in Montfort met 47 mm en in Echt met 48 mm.

Zeer natte maart en april 

Het was de tweede natte lentemaand op rij. In delen van Zuid-Limburg viel in maart en april in totaal ruim 200 mm neerslag en voor het laatst waren daar maart en april tezamen natter in 2001.

Ook in Meerlo viel in maart en april ruim 200 mm, het dubbele van normaal, en daar was het een recordnatte maart en april (sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog).

Grondwater 

Op een meetpunt van Meteo Limburg op de grens van Noord- en Midden-Limburg (zandgrond) steeg het grondwater in de natte maart met twintig centimeter, waarna het in april stabiliseerde door de toenemende verdamping op een voor de tijd vrij normaal niveau. Eind april stond het grondwater daar 15 cm hoger dan vorig jaar eind april, en ongeveer 20 cm hoger dan eind april 2020 en 2021.

Neerslag in april 2023 t.o.v normaal in Europa per week