Vrij zonnig en op de meeste plaatsen iets te nat 

Koudste lente sinds 2013 

De meteorologische lente van maart tot en met mei was dit jaar in Limburg de koudste lente in acht jaar. De gemiddelde temperatuur, over dag en nacht, was bijna twee graden lager dan normaal (langjarig gemiddelde van 1991 t/m 2020).

Slechts negen dagen waren in deze lente warm met 20 graden en meer, tegen normaal circa twintig warme dagen. De lente van vorig jaar kende nog ruim dertig warme dagen.

Op het KNMI-weerstation Beek (luchthaven) was slechts één lentedag zomers warm met meer dan 25 graden (normaal 4). Dat was zondag 9 mei (Moederdag) met maxima in Limburg van ruim 27 graden: de warmste lentedag.

Noord- en Midden-Limburg ontvingen deze lente twee zomers warme dagen, want daar was ook woensdag 31 maart zomers warm. Het KNMI-weerstation Arcen meldde op deze dag een maximum van maar liefst 26,1 graden: een nieuw landelijk warmterecord voor maart!

Na warmte eind maart sneeuw en vorst in april 

De eerste lentemaand was qua temperatuur vrij normaal, maar daarna volgde de koudste april in 35 jaar en in veel nachten vroor het.

Op maar liefst 2/3 van het aantal aprildagen waaide het uit een richting tussen noordwest tot noordoost met aanvoer van vrij koude lucht.

Nadat het op Witte Donderdag 1 april in Zuid-Limburg nog 21 graden werd, sloeg het weer op Tweede Paasdag 5 april compleet om. In de loop van deze dag werd Zuid-Limburg met sneeuw bedekt door sneeuwbuien. Op 7 april werd de Vaalserberg uiteindelijk bedekt maar liefst ruim 20 centimeter sneeuw.

Koudste mei sinds 2010 

Ook op de meeste meidagen was het kouder dan normaal. Alleen rond 10 mei was het tijdelijk warmer dan normaal. Tijdens de eerste meiweek vroor het in de meeste nachten licht. Het KNMI-weerstation Ell-Haler kwam over de drie lentemaanden tot 22 vorstdagen (normaal 14).

In Noord- en Midden-Limburg was het de koudste mei sinds 2010 en in Beek (luchthaven) sinds 2013.

Op Dodenherdenkingsdag 4 mei zorgde een stevige wind voor enorme zandverstuivingen.

Grote delen Limburg vrij nat 

Veel regen viel er niet tijdens de eerste meihelft. Tijdens het tweede deel van de bloeimaand viel er regen van betekenis. In Nieuw-Bergen en Noorbeek viel totaal in mei102 mm.

Een uitzondering was Roermond en omgeving, de droogste regio van ons land. Daar viel met totaal 54 mm net niet de normale meisom van 56 mm.

Van maart tot en met mei was het in het zuidoostelijke deel van Zuid-Limburg het natst met ruim 200 mm regen: 20 tot 40 mm meer dan normaal. Ook in het Land van Weert en in het noordelijke deel van Noord-Limburg was de lente op de meeste plaatsen iets natter dan normaal met 200 mm regen in Wanssum en 196 mm in Nieuw-Bergen.

In een brede zone tussen Vredepeel-Mariapeel-Groote Peel en Echt was de lente van 2021 iets droger dan normaal met 139 mm regen in Roermond (normaal bijna 150 mm).

Grondwaterstanden 

Op het einde van de lente, eind mei, waren de grondwaterstanden op veel plaatsen op de droge gronden in Noord- en Midden-Limburg net op een normaal niveau. Maar er waren ook veel plaatsen waar het grondwater nog iets te laag stond. Vorig jaar stond het grondwater eind mei nog veel lager dan dit jaar.

Meer hierover in ons videoweerbericht van 28 mei: https://l1.nl/droog-en-warm-weekend-begin-juni-zelfs-zomers-warm-164680/

Natuurontwikkeling 

Door deze koudste lente sinds 2013 was de natuurontwikkeling in Limburg eind mei ongeveer drie weken later dan vorig jaar (dat toen wel een erg vroeg voorjaar was).

Het was ongeveer een week later dan normaal, het langjarig gemiddelde sinds 1988 toen de jaren opvallend warmer werden.

Dit blijkt volgens Meteo Limburg uit temperatuursommen en eigen waarnemingen. Met behulp van temperatuursommen is namelijk mooi de ontwikkeling van de natuur in het begin van het jaar te volgen. Dagelijks wordt de gemiddelde temperatuur (over dag en nacht) boven het vriespunt opgeteld.

Vrij zonnige lente 

Koude lucht is droger dan warme lucht en gaf in de koudste lente sinds 2013 ook regelmatig opklaringen. Maart en april waren zonniger dan normaal en mei gaf de normale zonneschijnduur.

Van maart tot en met mei bedroeg de zonneschijnduur in Arcen 556 uur (normaal 528), in Ell-Haler 611 en in Beek 592 uur (normaal 528).

Het was een schril contrast met de recordzonnige “Spaanse” lente van vorig jaar met bijna 800 zonuren, zie: https://www.meteolimburg.nl/recordzonnige-lente-in-limburg

Afwijking temperatuur en neerslag t.o.v. normaal in Europa in mei 2021 

Afwijking temperatuur en neerslag t.o.v. normaal in Europa in de lente van 2021