5 juni 2023, afgelopen negen jaren vroeger 

Late eerste zomerse dag KNMI-weerstation luchthaven Beek 

Maandagmiddag 5 juni werd het op het KNMI-weerstation van Maastricht Aachen Airport bij Beek precies 25,0 graden en dat betekent ook daar officieel de eerste zomerse dag van dit jaar.

Dat is volgens Meteo Limburg drie weken later dan normaal.

Vanaf 1988, toen de jaren opvallend warmer werden door een klimaatsprong, werd in Beek gemiddeld op 14 mei de eerste zomerse dag van het jaar begroet.

Dit is gemiddeld tien dagen vroeger dan in het koudere klimaat, waarin van 1952 tot en met 1987 in Beek gemiddeld 24 mei de eerste zomerse dag van het jaar was.

Voor het laatst meldde het KNMI-weerstation op het Zuid-Limburgse vliegveld tien jaar geleden de eerste zomerse dag nog later, één dag, dan dit jaar op 6 juni 2013.

Recordlaat in 1991 

In de lange meetreeks sinds 1946 was daar recordlaat de eerste zomerse dag van het jaar in 1991 pas op 2 juli, terwijl het in Beek op 14 april 2007 recordvroeg zomers warm was met meer dan 25 graden.

KNMI-weerstation Arcen

In Noord- en Midden-Limburg eerder zomers warm 

In de lagere gebieden in Limburg, zeker boven de droge zandgronden in Noord- en Midden-Limburg, was het in de afgelopen meimaand al zomers warm.

Voor KNMI-weerstation Arcen was 22 mei met 25,0 graden de eerste zomerse dag van 2023. Gemiddeld wordt daar zo’n tien dagen eerder dan op de hogere gelegen luchthaven de eerste zomerse dag gehaald op 4/5 mei.

Twee jaar geleden was het in Arcen al op 31 maart 2021 zomers warm met 26,1 graden: een nieuw landelijk warmterecord voor maart. Recordvroeg was het in Venlo al op 29 maart 1968 zomers warm met 25,6 graden: https://www.meteolimburg.nl/zonnige-maart-met-recordhoge-temperatuur

KNMI-weerstation Haler (bij Ell)

Hoogste zomerse lentetemperatuur in Midden-Limburg 

Voor het KNMI-weerstation Ell bij Haler was 31 mei de eerste zomerse dag van dit jaar met 25,8 graden.

Dat was landelijk de hoogste temperatuur van de afgelopen natte en vrij koude meteorologische lente, die via deze link uitgebreid wordt beschreven in ons seizoenoverzicht over de lente: https://www.meteolimburg.nl/natte-en-vrij-koude-lente