Op-twee-na zonnigste jaar en Kessel-Eik droogste KNMI-neerslagstation van ons land 

2020 in Limburg recordwarm 

Volgens Meteo Limburg was het jaar 2020 in Limburg recordwarm.

Dat blijkt uit 75 jaar temperatuurmetingen op het KNMI-weerstation op de luchthaven bij Beek.

De gemiddelde jaartemperatuur, berekend over dag en nacht, is daar dit jaar uitgekomen op 12,0 graden. Dit is 1,3 graden warmer dan normaal en dat is op jaarbasis extreem veel.

Een gemiddelde jaartemperatuur van 12,0 graden is normaal voor gebieden in Frankrijk ruim 500 kilometer ten zuiden en zuidwesten van Zuid-Limburg, oa in Rennes, Le Mans en net ten noorden van Lyon.

Tot dit jaar was in Beek 2018 het warmste jaar met een jaargemiddelde van 11,8 graden, op de voet gevolgd door 2014 met 11,7 graden.

Het jaar 2019 bezet nu plek 4 op de ranglijst van warmste jaren.

Het is dus het derde opeenvolgende extreem warme jaar geworden.

De warmste 21 jaren na de Tweede Wereldoorlog zijn allemaal voorgekomen sinds 1988, als gevolg van het opwarmende klimaat.

Lange hittegolf in recordwarme augustus 

De hoogste temperatuur van ons land werd dit jaar op het KNMI-weerstation Arcen gemeten op 8 augustus 2020 met 37,0 graden. Van 5 tot en met 22 augustus was er een lange 18-daagse hittegolf: de op-twee-na langste. Dat gebeurde allemaal in een recordwarme augustus, waarin Arcen 13 tropische warme dagen gaf met 30 graden en meer (normaal 3) zoals in augustus 2003.

Mei en juli dit jaar iets kouder dan normaal 

Het recordwarme jaar komt niet alleen voor rekening van augustus.

Ook januari, februari, april en november waren meer dan 2 graden warmer dan normaal.

Alleen mei en juli waren iets kouder dan normaal.

Op twee-na-zonnigste jaar 

Dit recordwarme jaar 2020 wordt tevens het op twee-na-zonnigste jaar met in grote delen van Limburg, voor de derde keer, totaal iets meer dan 2000 zonuren:

ook op het KNMI-weerstation Beek met totaal dit jaar 2017 zonuren.

Normaal (gemiddelde van 1991 t/m 2020) zijn daar op jaarbasis bijna 1700 zonuren.

Binnen Nederland was Vlissingen het zonnigst met over dit jaar totaal 2189 uur zonneschijn. In Twenthe liet de zon zich dit jaar het minst vaak zien.

Binnen Limburg was dat in de Maasduinen en boven de hoogste gebieden van het Zuid-Limburgse heuvelland in Vijlen-Vaals met ruim 1900 zonuren.

Een groot aantal zonuren hiervan was voor de recordzonnige "Spaanse" lente, waarin de zon zich zelfs langer liet zien dan in delen van Zuid-Spanje: https://www.meteolimburg.nl/recordzonnige-lente-in-limburg

Alleen de jaren 2003 en 2018 waren zonniger dan dit jaar, met in Zuid-Limburg totaal ongeveer 2100 zonuren.

In Zuid-Frankrijk, net ten noorden van Bordeaux en net ten zuiden van Lyon, is de normale zonneschijnduur ruim 2000 uur per jaar.

Droog jaar: delen Midden-Limburg het droogst van ons land 

2020 wordt het vierde droge jaar op rij, waarbij delen van Midden-Limburg met totaal circa 600 mm (normaal bijna 800 mm) de minste neerslag van ons land ontvingen.

Het KNMI-neerslagstation in Kessel-Eik is het droogst van de ruim 300 meetposten in ons land geworden met totaal in 2020 slechts 583 mm neerslag, op de voet gevolgd door Echt met 587 mm. In Stramproy viel totaal 606 mm.

Een schril contrast met Zuid-Holland, waar Zoetermeer het natste KNMI-neerslagstation van ons land is met ruim 1100 mm neerslag dit jaar.

Deze betrouwbare handmatige metingen kunnen niet vergeleken worden met de automatische weerstations, zoals Arcen, Ell-Haler en Beek-luchthaven want die meten te lage neerslaghoeveelheden. Toelichting: https://www.meteolimburg.nl/vierde-droge-jaar-op-rij

12 weergaloze weerfoto's in het recordwarme jaar met een Franse gemiddelde temperatuur van 12,0 graden 


Maandag 20 januari 2020: op een mistige 20 januari 2020, met hier en daar in Limburg uitsneeuwde mist, wordt een bijna recordhoge luchtdruk van bijna 1050 hectoPascal in Limburg gemeten.


Zondag 23 februari 2020: door de zware windstoten, dat zijn winduitschieters van meer dan 75 km/uur, zijn in Limburg de meeste carnavalsoptochten afgelast.


In februari en tijdens de eerst tien dagen van maart was het gedurende zes weken record nat, en door de enorme regenval overstroomden de Maas en zijrivieren enkele malen.


Na deze zes recordnatte weken volgenden zes recorddroge weken met veel zon en door de corona-crisis heel vaak felblauwe schone door minder luchtvervuiling.


Meteen al in april werd, na een extreem nat weer ruim een halve maand eerder, door de droogte alweer erg vroeg beregend. Het werd het begin van opnieuw een erg droog jaar.


Op woensdag 8 april 2020 werd het al zeer vroeg in het jaar zomers warm met ruim 25 graden in Limburg. Uiteindelijk werd april recordzonnig en de lente zonniger dan wat normaal is voor Zuid-Spanje!


De bloeimaand mei was dit jaar, samen met juli, niet warmer dan normaal. De IJsheiligen brachten dit jaar wat vorst.


Hemelvaartsdag was dit jaar met 28 raden de op-drie-na warmste hemelvaartsdag in Limburg en tevens was het een recordwarme 21-ste mei.


In juni vielen enkele zware hoosbuien met lokaal wateroverlast, behalve in de droogte-enclave Maasduinen, waardoor op veel plaatsen die maand totaal meer dan 100 mm regen viel.

10 

Zaterdag 8 augustus 2020: de warmste dag van het jaar. De hoogste temperatuur van ons land was voor het KNMI-weerstation Arcen waar het 37,0 graden werd.

11 

Op het einde van een zeer lange 18-daagse hittegolf in de recordwarme augustus vielen er enkele fikse onweersbuien met lokaal wateroverlast en op 18 augustus 2020 werd deze windhoos waargenomen in de richting van Roermond.

12 

Recordwarme 15 september 2020/Prinsjesdag met 34 graden. Het was nog nooit zo laat in het jaar zo warm geweest.

Zachte december 

De laatste maand van dit recordwarme, op-twee-na zonnige en droge jaar was zacht. Van 14 tot en met 23 december was het (bijna) elke dag meer dan 10 graden.

De maand was iets minder zacht dan december 2018 en december 2019.

Op zondag 27 december zorgde storm Bella voor zware windstoten tot circa 90 km/uur hogerop in Zuid-Limburg. Er was hier en daar stormschade.

De totale neerslaghoeveelheden waren in december 2020 op de meeste plaatsen iets hoger dan normaal, tot circa 100 mm in de Maasduinen.