Hittegolf juni, watersnood juli, hoogzomer juli en augustus koudste en somberste sinds 2011 

Natste zomer sinds 2014/2016 maar in Ubachsberg recordnat 

De meteorologische zomer van juni tot en met augustus was op de meeste plaatsen ten zuiden van Roermond de natste zomer sinds 2014, en ten noorden van Roermond de natste zomer sinds 2016.

In delen van de Zuid-Limburgse gemeenten Landgraaf, Kerkrade, Heerlen en Voerendaal was de zomer van 2021 zelfs record nat.

Dit kwam vooral door de extreem hoge regenhoeveelheden half juli, die leidde tot de watersnood in Limburg en de zomeroverstroming van de Maas.

In Ubachsberg is tijdens de drie zomermaanden de gigantische hoeveelheid van 576 mm regen gemeten: meer dan het dubbele van normaal (240 mm), en dit valt daar normaal in zo’n acht maanden!

Op veel plaatsen in Zuid-Limburg viel deze zomer meer dan 400 mm regen, en ook voor Schaesberg was het met 477 mm regen een recordnatte zomer.

In delen van noordelijk Noord-Limburg was de meteorologische zomer echter niet natter dan normaal. In Meterik leverden de drie zomermaanden maar iets meer dan 180 mm regen op, tegen normaal 220.

Minder zonneschijn dan normaal 

Tijdens de drie zomermaanden bedroeg de zonneschijnduur in de regio Maastricht 575 uur (normaal 612): het minste aantal zonuren sinds de zomer van 2016 (550). Vorig jaar gaf de zomer daar 650 zonuren en in 2018 en 2019 maar liefst circa 770 zonuren.

In Arcen bedroeg de zonneschijnduur deze zomer 582, in Ell-Haler 603 en in de regio Vijlen-Vaals slechts 542 uur.

Door zeer warme juni géén koele zomer 

De meteorologische zomer was op het KNMI-weerstation op de luchthaven bij Beek (metingen sinds 1946) thermisch bekeken normaal. De afgelopen zes zomers waren warmer.

In Noord-Limburg (KNMI-weerstation Arcen) was de zomer van 2021 iets warmer dan normaal.

De kwam voornamelijk voor rekening van de zeer warme juni, zie https://www.meteolimburg.nl/zeer-warme-juni-met-recordhoge-etmaalhoeveelheden-regen , waarbij er van 14 tot en met 20 juni een zevendaagse hittegolf was.

Van 16 tot en met 18 juni was het drie dagen op rij tropisch warm met 32 à 33 graden. De hoogste zomertemperatuur werd op het KNMI-weerstation Arcen gemeten: 33,5 graden op donderdag 17 juni.

Het waren ook de enige drie tropische dagen van deze zomer, die normaal in Limburg 7 tot 9 tropische dagen kent.

Het aantal zomerse dagen met 25 graden en meer bedroeg tijdens de drie zomermaanden in Beek 23 (normaal 29) en in Arcen 30 (normaal 32). Beduidend minder dan in de zomers van de afgelopen drie jaren.

Weersomslag na de langste dag 

Vanaf de langste dag sloeg het weer om en op 29 juni werd Eygelshoven getroffen door maar liefst 90 tot ruim 100 mm regen in ongeveer twee uur tijd. Dit gaf enorme wateroverlast, modderstromen en schade.

Het bleek een voorbode te zijn van een zeer natte juli, die in delen van Zuid-Limburg recordnat was. In Ubachsberg was het met een maandsom van 349 mm regen zelfs landelijk een recordnatte juli, zie: https://www.meteolimburg.nl/recordnatte-juli-in-delen-van-zuid-limburg

Slechtste hoogzomer in tien jaar 

Tijdens de hoogzomer juli en augustus viel het weer voor de vakantiegangers tegen, want het werd de koudste en somberste hoogzomer in tien jaar (sinds 2011).

Het KNMI-weerstation op de luchthaven bij Beek meldde in juli en augustus in totaal slechts 7 zomers warme dagen met 25 graden en hoger (normaal 22). Dit was het laagste aantal sinds 2000 (toen in juli en augustus ook slechts 7 zomerse dagen). Daarvoor gaven daar slechts tien hoogzomers sinds 1946 7 of minder zomerse dagen in de jaren vijftig en zestig en ook in 1974.

Op geen enkele dag was het in de hoogzomer van 2021 tropisch warm met 30 graden en meer, wat voor het laatst in Beek het geval was in 2011.

Ook in 2000 bleven de maxima in juli en augustus onder de 30 graden.

Sinds 1946 gaven in het koudere klimaat twaalf hoogzomers in Beek ook geen enkele tropische dag in de jaren vijftig, zestig, zeventig en tachtig.

De totale zonneschijnduur in juli en augustus was in Beek slechts 329 uur (normaal ruim 400), en ook dat was het laagste aantal sinds 2011. In Ell-Haler liet de zon zich 355 uur en in Arcen 333 uur zien.

Het somberst was het op het dak van Limburg in de regio Vijlen-Vaals waar de zon zich in juli en augustus slechts 300 uur liet zien.

Augustus koudste en somberste zomermaand 

De laatste zomermaand augustus was de koudste en somberste maand van de zomer van 2021, die in Noord-Limburg tevens vrij droog was.

In Meerlo viel slechts 34 mm regen, tegen normaal 80 mm.

In Zuid-Limburg was augustus met iets meer dan 100 mm regen de derde natte zomermaand op rij.

Op slechts 3 dagen was het in augustus zomers warm met 25 graden en meer (normaal 10 à 11).

Een schril contrast met vorig jaar, toen augustus recordwarm was: https://www.meteolimburg.nl/recordwarme-augustus-in-limburg

De zonneschijnduur was in Noord- en Midden-Limburg 150 uur en in Zuid-Limburg 130 tot 140 uur (normaal bijna 200).

Afwijkingen neerslag in augustus t.o.v normaal in Europa per week  

Afwijkingen temperatuur in augustus t.o.v normaal in Europa per week  

Afwijkingen neerslag en temperatuur t.o.v normaal in Europa over de hele maand augustus 

Afwijkingen neerslag en temperatuur t.o.v normaal in Europa in de meteorologische zomer 2021 van juni tot en met augustus 

Grondwater 

Op een meetpunt van Meteo Limburg in de gemeente Peel en Maas op de zandgronden stond het grondwater eind augustus ruim een halve meter hoger dan eind augustus vorig jaar en bijna 80 cm hoger dan eind augustus 2019.

Het grondwater had daar eind augustus weer de stand van begin juni bereikt, na een stijging in juli en een lichte daling tijdens het eerste deel van augustus.