Recordwarme september, delen Noord-Limburg recordnatte november 

Natte en op-één-warmste herfst  

Verloop van de gemiddelde temperatuur (over dag en nacht) tijdens de meteorologische herfst van 2023 t.o.v. normaal: rood is warmer en blauw is kouder dan normaal. De rode en de blauwe stippen zijn de dagelijkse maximum- en minimumtemperaturen.

De meteorologische herfst van dit jaar was over de periode september tot en met november bijna recordwarm.

Alleen de herfst van 2006 was nog iets warmer.

De herfst van vorig jaar, die ook zeer zacht was, is nu de op-drie-na warmste herfst.

Voor de meeste plaatsen was het de natste herfst in 25 jaar.

Recordwarm begin van de herfst 

September 2023 was recordwarm in Limburg met een late hittegolf: https://www.meteolimburg.nl/recordwarme-september-in-limburg

Zondag 10 september was met 32 graden de warmste dag van de herfst. Na de hittegolf vielen er regelmatig buien waardoor september, die bijna recordzonnig was, toch iets natter dan normaal werd.

Na warm oktoberweer veel regen 

Tijdens de eerste helft van de zeer zachte oktober waren er nog veel warme dagen met 20 graden en meer. Tijdens het tweede deel van deze wijnmaand viel er regen van betekenis en in het noordelijke deel van Noord-Limburg was het de natste oktober sinds 1998: https://www.meteolimburg.nl/natte-en-zachte-oktober

Zachte Allerzielendag met zware windstoten 

De derde herfstmaand november was iets zachter dan normaal, maar vorig jaar was november nog iets warmer. Op 1 en 2 november, Allerheiligen en Allerzielen, werden met 15 graden de hoogste temperaturen van de maand gemeten.

De zachte lucht werd op donderdag 2 november met een stevige wind aangevoerd door diepe stormdepressie Ciarán die van Oost-Engeland de Noordzee optrok. Op het KNMI-weerstation Beek (luchthaven) daalde de luchtdruk tot 976 hPa en voor november was dat de laagste luchtdruk sinds 8/9 november 2010. Er waren in Limburg zware windstoten tot 95 km/uur.

Sombere november in zonnige herfst 

Op 2 november en tijdens de daarop volgende dagen liet de zon zich regelmatig zien. Na de elfde van de elfde werd het vrij somber met vaak regen, waardoor de Maas tot het einde van de maand een hogere afvoer van regenwater kende.

De zonneschijnduur in november bedroeg 58 tot bijna 70 uur (normaal ruim 70 uur).

Voor Beek was het de somberste november in tien jaar, en in Arcen gaf november in 2021 voor het laatst nog minder zonuren dan november dit jaar.

De meteorologische herfst van september tot en met november was in Zuid-Limburg met totaal 420 zonuren (normaal 350) de op-zes-na zonnigste herfst.

De herfst van 1959 en 2018 blijven met ca. 490 uur zonneschijn recordzonnig, en ook de herfst van vorig jaar was met 425 zonuren iets zonniger dan dit jaar.

Kouder met vorst 

Pas eind november werd het duidelijk kouder dan normaal met ’s nachts lichte vorst, maar niet meer dan -1 graad op anderhalve meter hoogte.

De herfst gaf 2 à 3 vorstdagen, tegen normaal 6 à 7.

Door de recordwarme september en het uitblijven van vorst van betekenis, kwam de bladverkleuring dit najaar erg laat op gang.

Door winterse buien viel op vrijdagavond 24 november in de oostelijke Mijnstreek de eerste sneeuw van dit najaar.

Op 29 november was het in de ochtend op veel andere plaatsen in de provincie ook een beetje wit door sneeuw.

Hier en daar recordnatte november 

Dit koudere weer eind november kwam na een verregende maandag 27 november met langdurig veel regen, tot 30-40 mm in het noordelijke deel van Limburg. Daar is in november en ook in de herfst de meeste regen van Limburg gevallen.

De meeste regen in november werd gemeten in Lottum met totaal maar liefst 182 mm: ruim twee-en-een-half keer de normale maandsom van 70 mm. Dit betekent voor het rozendorp een recordnatte november, dat was november 1940 met 160 mm. In Horst viel totaal 178 mm, in Melderslo en Nieuw-Bergen 176, in Lomm 174, in Arcen 173, in Venlo 172, in Boekend 171 en in Maasbree 170 mm. In Sevenum werd totaal 162 mm regen opgevangen, tegen totaal 170 mm daar in november 1940.

In Midden-Limburg was het ook voor Weert met totaal 157 mm een recordnatte november (was 145 mm in november 1930 en 1940).

Zuidelijker in Limburg was november niet recordnat, maar overal viel meer dan 100 mm neerslag en dat was in november voor het laatst in 2010.

Natste herfst sinds 1998 

De drie herfstmaanden waren de natste in 25 jaar met op de meeste plaatsen in Limburg meer dan 300 mm neerslag, tegen normaal 190-200 mm.

Op enkele plaatsen in Noord-Limburg en in Weert viel zelfs bijna 400 mm, maar toch was de herfst van 1998 nog iets natter.

Zie ook onze zie onze videoweerberichten:

https://l1.nl/vrijdag-droog-schaarse-opklaringen-1-graad-179474/ en

https://l1.nl/zaterdag-droog-wolken-en-opklaringen-1-tot-2-graden-179493/

Wel waren de twee herfstmaanden oktober en november tezamen ten noorden van de lijn Weert-Reuver recordnat in Limburg, met overlast voor de late oogstwerkzaamheden op het land.

Forse stijging grondwater 

Op een meetpunt van Meteo Limburg op de grens van Noord- en Midden-Limburg (zandgrond) steeg het grondwater in november met een halve meter, en die forse stijging is half oktober begonnen.

Het grondwaterpeil stond daar eind november bijna een meter hoger dan eind november vorig jaar, en ruim een meter hoger dan eind november 2019 en 2020. En 70 centimeter hoger dan eind november 2021.

Neerslag in november 2023 in Europa per week 

Temperatuur in november 2023 t.o.v normaal in Europa per week