November meer zonuren dan in oktober: slechts twee keer eerder gebeurd 

Op-twee-na warmste herfst met op-twee-na zonnigste november 

De meteorologische herfst van dit jaar was van september tot en met november 1,3 graden warmer dan normaal.

Dit betekent volgens Meteo Limburg voor het KNMI-weerstation op de luchthaven bij Beek, waar ruim 75 jaar dagelijks temperatuurmetingen worden verricht, dat daar slechts twee herfst-seizoenen warmer waren dat dit jaar: 2006 (recordwarm) en 2014.

De warmste dag was Prinsjesdag 15 september toen het 34 graden werd.

Ook een dag eerder was het tropisch warm met ruim 30 graden, en van 13 tot en met 16 september was het dagelijks in onze provincie zomers warm met meer dan 25 graden.

De eerste herfstmaand werd ruim één graad warmer dan normaal.

November ruim twee graden warmer dan normaal 

November leverde de grootste bijdrage aan het feit dat de herfst duidelijk warmer dan normaal was, want deze maand was ruim twee graden warmer dan normaal.

Op het KNMI-weerstation bij Beek waren slechts vier novembermaanden warmer: 1994 (recordwarm), 2006, 2009 en 2015.

Op maandag 2 november was het nog 20 graden. Drie dagen later vroor het, met uitzondering van de hoogste gebieden in Zuid-Limburg voor het eerst in deze herfst op anderhalve meter hoogte (-1 à -2 graden).

Op laatste herfstdag matige vorst 

De koudste nacht was de laatste herfstdag, maandag 30 november, met in de nacht in Noord- en Midden-Limburg en in de dalen van Zuid-Limburg minima tot -6 graden (aan de grond kouder).

Deze matige vorst was voor de meeste plaatsen de laagste temperaturen sinds 21 januari vorig jaar.

Sinds de jaren negentig, toen de jaren opvallend warmer werden, was het alleen eind november 1993, 1998 en 2016 (ook op 30 november 2016) iets kouder dan dit jaar.

Slechts twee novembermaanden zonniger dan dit jaar 

Het kon in twee nachten op normale waarnemingshoogte vriezen tijdens helder weer in de nacht, en overdag resulteerde dit in veel zonneschijn in november.

De zon liet zich vrijwel overal in Limburg iets meer dan 100 uur zien (normaal 74 uur). Het zonnigst was het in Zuid-Limburg.

In Beek bedroeg de totale zonneschijnduur in november 118 uur.

Alleen november 2011 (127 zonuren) en november 1989 (122 zonuren) waren daar zonniger dan november 2020.

In Beek was de zon in november maar liefst ruim vijftig uur langer te zien dan in oktober, die dit jaar met 65 zonuren de somberste oktober was sinds 1998: https://www.meteolimburg.nl/laagste-zonneschijnduur-in-oktober-sinds-1998 .

Het is daar na de Tweede Wereldoorlog slechts twee keer eerder gebeurd, in 1989 en 1998, dat de zonneschijnduur in november hoger was dan in oktober.

Grondwater nog steeds laag 

Ondanks de vele bewolking viel er oktober niet veel regen. Delen van Midden-Limburg waren die maand de droogste gebieden van ons land, en dat gold ook voor de zeer zonnige novembermaand. In de regio tussen Kessel en Echt viel in november niet meer dan 11 tot 14 mm regen.

Op een meetpunt van Meteo Limburg in de gemeente Peel en Maas blijkt dat het grondwater van half oktober tot eind november niet is veranderd. Het grondwater staat nog steeds extreem laag, zoals eind november in de afgelopen twee jaren. Veel beken staan nog droog.

Recordhoog neerslagtekort 

Tot en met 23 september was het zo droog, dat het zogenaamde doorlopende potentieel neerslagtekort t.o.v. de verdamping, opliep tot meer dan 300 mm: samen met 2018 recordhoog (meer info: https://www.meteolimburg.nl/op-drie-na-zonnigste-september)

Daarna viel er in september tijdelijk vrij veel regen, dat dus in oktober en vooral november niet doorzette.

Droogste herfst sinds 2018 

De neerslagtotalen in Limburg waren over de drie herfstmaanden dan ook lager dan normaal (is circa 200 mm). In Echt viel niet meer dan 110 mm regen, en op de meeste plaatsen in Midden-Limburg (en ook in Buchten) kwam slechts 120 tot 140 mm regen terecht. In Nuth, Ubachsberg en Epen kwam nog 193 mm regen terecht. Voor het laatst was de herfst van 2018 nog droger met in delen van Noord- en Midden-Limburg totaal slechts 70 tot 75 mm regen: https://www.meteolimburg.nl/extreem-zonnige-herfst-zonnigste-sinds-1959

Mede door de droge herfst van dit jaar zijn we bezig aan het vierde droge jaar op rij: https://www.meteolimburg.nl/vierde-droge-jaar-op-rij