Winterse periode van twee weken in januari 

Recordzachte februari in zeer zachte, natte en vrij sombere winter 

Februari 2024 is in Limburg sinds het begin van betrouwbare metingen nog nooit zo zacht geweest als dit jaar. Het KNMI-weerstation op het Zuid-Limburgse vliegveld bij Beek meldde een maandgemiddelde over dag en nacht van 8,0 graden: ruim vier graden warmer dan normaal.

De KNMI-weerstations Arcen en Ell-Haler hadden zelfs een maandgemiddelde van 8,2 graden.

Dit is voor februari zelfs hoger dan wat normaal is voor de lentemaand maart, want het langjarig maandgemiddelde voor maart is 6,5 à 6,6 graden.

De recordzachte februari past in het beeld dat sinds de jaren negentig, toen de jaren opvallend warmer werden, februari van alle maanden het sterkst is opgewarmd.

Verloop van de gemiddelde temperatuur (over dag en nacht) tijdens de meteorologische winter van 2023/2024 t.o.v. normaal: rood is warmer en blauw is kouder dan normaal. De rode en de blauwe stippen zijn de dagelijkse maximum- en minimumtemperaturen.

De meteorologische winter van december tot en met februari was zeer zacht.

Op het KNMI-weerstation Beek (metingen sinds 1946) was deze winter de op-vier-na zachtste winter, na de winters van: 2007 (recordzacht), 2014, 2016 en 2020.

Voor het KNMI-weerstation Arcen was het de op-twee-na zachtste winter; alleen de winters van 2007 en 2016 waren daar nog iets zachter.

Warmste 15 februari 

De hoogste temperatuur van deze winter, werd gemeten op donderdag 15 februari met 16 à 17 graden.

Het KNMI-weerstation Arcen meldde 17,6 graden en dat betekende een dagrecord.

Ook voor het KNMI-weerstation Ell-Haler was het de warmste 15 februari, maar in Beek blijft 15 februari 2017 met 17,1 graden recordzacht.

Strenge vorst en veel sneeuw 

De laagste temperaturen, -10 tot -12 graden, van deze winter werden boven sneeuw gemeten tijdens een vorstperiode van twee weken van 7 tot en met 21 januari. Zuid-Limburg was later in deze vorstperiode bedekt met 10 tot 20 cm sneeuw, en de Vaalserberg was bedekt met 26 tot 28 cm sneeuw: https://www.meteolimburg.nl/zonnige-januari-met-een-winterse-periode-van-twee-weken.

De eerste wintermaand, die de op-twee-na warmste december was, begon ook met elke nacht vorst.

Maar met veel regen en weinig zonneschijn daarna werd in die maand de toon voor deze winter gezet.

Bijzonder weinig vorst in februari 

De derde wintermaand leverde in Limburg op de meeste plaatsen slechts 1 tot 3 vorstdagen op (eind februari), tegen normaal 12 dagen vorst op anderhalve meter hoogte. Opvallend was dat een weerstation in Vijlen-Mamelis, in het dal van Selzerbeek waar vaak de laagste temperaturen worden gemeten, in februari geen enkele vorstdag doorgaf.

De hele winter gaf 20 tot 23 vorstdagen, terwijl dit aantal normaal 36 à 37 is.

Somberste februari sinds 2010 

Dat er nauwelijks vorst tijdens de nachten was, kwam door veel bewolking en ook de wind bleef er vaak in staan. Overdag resulteerde dit in de somberste februari in 14 jaar. Het KNMI-weerstation Arcen registreerde in totaal slechts 37 uur zonneschijn en dat zijn er in februari normaal bijna 90. Net over de grens in Walbeck kwam een officieel weerstation van de Deutscher Wetterdienst (DWD) in februari niet verder dan slechts 22 uur zon. Voor het laatst gaf februari 2010 nog minder zonuren (Arcen 34 uur).

Sombere winter 

Over de drie wintermaanden bedroeg de totale zonneschijnduur op het KNMI-weerstation Arcen slechts 143 uur (normaal 208). Het was daar sinds de jaren negentig van de vorige eeuw de somberste winter sinds 2010 die daar veertien jaar geleden slechts 115 zonuren opleverde.

Ook in Midden- en Zuid-Limburg was de winter vrij somber met in Ell-Haler 175 zonuren en in Beek 178.

Natte februari 

De vele bewolking liet in februari regelmatig regen los. Van 6 tot en met 8 februari viel er veel regen en ook op 21 en 22 februari, en door de verzadigde grond en hoge grondwaterstanden werd veel regenwater via beken en riviertjes via de Maas afgevoerd. In grote delen van Noord- en Zuid-Limburg viel meer dan 100 mm regen. In het uiterste zuidoosten van Zuid-Limburg kwam in Epen en Vaals in totaal meer dan 130 mm regen terecht. In Midden-Limburg viel, zoals gebruikelijk, de minste regen met in Berkelaar (bij Echt) in totaal 74 mm regen.

Veel plaatsen natste winter sinds 1995 

Ook de meteorologische winter van december tot en februari was in Limburg erg nat. Op de meeste plaatsen in Noord-Limburg, in Weert en in Zuid-Limburg (met uitzondering van het Maasdal tussen Maastricht en Eijsden) viel meer dan 300 mm neerslag. In Lottum viel totaal 359 mm neerslag en in Epen 350 mm.

Het langjarig gemiddelde is ruim 200 mm en voor veel plaatsen was het de natste winter sinds 1995, die berucht was vanwege de ernstige Maasoverstroming eind januari/begin februari.

Tussen Echt en Roermond en tussen Maastricht en Eijsden viel met 220 mm (Berkelaar) tot 250 mm neerslag beduidend minder neerslag. Daar valt normaliter ook de minste neerslag van Limburg met circa 180 mm.

Grondwater 

Op een meetpunt van Meteo Limburg op de grens van Noord- en Midden-Limburg (zandgrond) daalde het grondwater in februari met ruim 5 cm, maar na veel regen stond het grondwater daar rond 10 februari circa 30 cm hoger dan begin en eind februari. Ook begin januari stond het grondwater ongeveer net zo hoog; extreem hoog.

Het grondwaterpeil stond daar eind februari 2024 ongeveer 80 cm hoger dan eind februari 2023, 65 cm hoger dan eind februari 2022, 95 cm hoger dan eind februari 2021, 60 cm hoger dan eind februari 2020 en één meter hoger dan eind februari 2019.

Neerslag in februari 2024 in Europa per week 

Temperatuur in februari 2024 t.o.v normaal in Europa per week