Dinsdagmiddag 11 juli vlak voor 14 uur meldde het KNMI-weerstation vlak bij het dorp Haler in de gemeente Leudal, in (weer)berichten onterecht aangeduid met Ell, met ruim 30 graden voor die dag de eerste tropische temperatuur van ons land.

Dit betekent volgens Meteo Limburg daar in Midden-Limburg als eerste in ons land de tweede hittegolf van deze zomer.

Temperaturen 11 juli om 13:50 uur, dit zijn niet de maxima

In de loop van de middag werd het ook elders in Limburg tropisch warm met ruim dertig graden en daarmee werd aan de minimale eis van een officiële hittegolf voldaan.

Hiervoor moet het minimaal vijf dagen op rij zomers warm zijn met 25 graden en meer, waarvan minimaal drie dagen (hoeft niet op een rij) een tropisch maximum hebben van 30 graden en meer.

Dinsdag was de vijfde zomerse dag op rij en na de twee tropische dagen in het weekeinde, leverde 11 juli de ontbrekende tropische dag.

Het werd op 11 juli niet zo heet als in het weekeinde toen het 34 à 35 graden werd. Zondag gold voor de derde keer deze zomer voor Limburg KNMI-code oranje, na 20 juni (zware onweersbuien) en 22 juni (zware regen).

In ons L1TV-weerbericht uitgebreid aandacht hiervoor en ook beelden van een supercell bij Venlo en duidelijke neerslagradarbeelden van over het terrein van Bospop, dat op de zondag werd afgelast.

Zie: https://l1.nl/dinsdag-zonnig-met-later-op-de-dag-ook-wat-bewolking-31-tot-32-graden-177615/

In de vorige maand was er van 8 tot en met 21 juni een voor juni recordlange hittegolf van twee weken: https://www.meteolimburg.nl/einde-recordlange-vroege-hittegolf-met-veel-regen