Eerste keer 40 graden  

Warme, zonnige en droge juli 

Juli 2019 was ongeveer een graad warmer dan normaal. Op het KNMI-weerstation Beek-luchthaven, waar ruim zeventig jaar wordt gemeten, was deze maand vergelijkbaar warm als juli 2014 en 2015 en er waren tien julimaanden warmer.

De maand was met 220 tot 230 zonuren in Limburg iets zonniger dan normaal (is ruim 200 uur zonneschijn).

Juli 2019 staat duidelijk in de schaduw van juli vorig jaar die de op één na warmste juli was, en ruim 300 zonuren afleverde.

Landelijk hitterecord 25 juli 

Juli 2019 is de maand geworden waarin het voor het eerst in ons land, ook in Limburg, 40 graden werd op donderdag 25 juli. Het nieuwe officiële landelijke hitterecord is nu 40,7 °C en werd gemeten in Gilze-Rijen. Een dag eerder op 24 juli was het oude landelijke hitterecord, Warnsveld bij Zutphen (Gelderland) 38,6 °C op 23 augustus 1944, na 75 jaar al gesneuveld met ruim 39 graden.

Het warmste KNMI-weerstation van Limburg was Arcen met een maximum van maar liefst 40,2 °C. Daarmee werd ook het Limburgse hitterecord van Maastricht, 38,4 graden op 27 juni 1947, verpulverd.

Op vrijdag 26 juli werd het voor de derde dag op rij (bijna) 40 graden: Arcen 39,9 graden.

Een uitgebreid verslag van deze historische dag is al geruime tijd te lezen op: https://www.meteolimburg.nl/nieuw-landelijk-hitterecord-op-25-juli-2019

Koelte tussen twee hittegolven 

Het L1TV-programma Tour de L1mbourg in Baarlo op maandag 15 juli tijdens koel weer

Deze drie recordhete dagen waren de climax van een hittegolf van een week (19 juli tot en met 26 juli). Dit was de tweede hittegolf van deze zomer, na die van 23 juni tot en met 1 juli. Tussen deze twee hittegolven lagen de temperaturen tijdens de eerste julihelft rond normaal. Op een aantal dagen was het kouder dan normaal. Van 8 tot en met 10 juli koelde het boven de kurkdroge grond sterk af tot circa 6 graden, en in de Zuid-Limburgse dalen tot 4 graden.

Op 14 en 15 juli bleven de maxima onder de 20 graden.

Droogte 

De minste regen kwam deze maand terecht op de Noord- en Midden-Limburgse zandgronden: op de meeste plaatsen slechts 20 tot 40 mm.

Van de officiële KNMI-neerslagstations was Kessel-Eik het droogst in Limburg met een maandtotaal van slechts 18 mm regen.

Uiteraard wordt op meerdere plaatsen de regen dagelijks trouw gemeten, maar niet voor het KNMI, en zo viel in Helden deze maand slechts 12 tot 14 mm regen.

Graanbrand in Kessel-Eik, waar door het KNMI in juli de minste regen van Limburg werd gemeten

Voor deze plaats, waar Meteo Limburg dagelijks de neerslagmetingen voor het KNMI verzorgt, was het zogenaamde doorlopend potentieel neerslagtekort van 1 april tot en met 31 juli opgelopen tot circa 215 mm.

Dit betekent dat bijvoorbeeld het nu bruin verdorde gras vanaf 1 april 215 liter regenwater per vierkante meter te kort is gekomen om de hoge verdamping bij te benen, en optimaal te groeien. Dit is een tekort van ruim twintig emmers regenwater per vierkante meter.

In de grafieken is te zien dat dit neerslagtekort rond deze tijd van het jaar minder is dan vorig jaar, toen het tekort begin augustus al snel opliep tot 300 mm.

Wel zijn de grondwaterstanden nu lager dan vorig jaar.

Het neerslagtekort is nu, rond de maandwisseling juli/augustus, vergelijkbaar hoog dan de beruchte droge zomers van 1959 en 1976.

Zuid-Limburg buien 

De hittegolf werd eind juli afgesloten door enkele onweersbuien, met lokaal wateroverlast in vooral Zuid-Limburg. In Noorbeek viel totaal deze maand ruim 90 mm regen en daarmee was juli daar zelfs iets natter dan normaal.