Natuur halve maand vroeger dan vorig jaar  

Zachte en natte maart 

Maart 2019 was een zachte eerste lentemaand en half maart viel er veel regen. Op het KNMI-weerstation van de luchthaven bij Beek, waar sinds 1946 continu wordt gemeten, was de maand bijna twee graden warmer dan normaal. Er waren daar tien maartmaanden zachter dan dit jaar. Maart 2007 blijft recordwarm.

Op vrijdag 22 maart en zaterdag 30 maart werd het bijna 20 graden. Het was op deze dagen net niet zo warm als een maand eerder op 27 februari, toen het KNMI-weerstation Arcen op 20,5 graden uitkwam. Dit zijn metingen in het open veld, binnen de bebouwde kom was het uiteraard warmer (oa Hoensbroek op 22 maart 21,1 graden).

Op dinsdag 19 maart werden de laagste temperaturen gemeten: -3 à 2 graden en in Vijlen-Mamelis (beekdal) -4 graden (aan de grond nog kouder).

Veel regen, vooral in Zuid-Limburg 

Half maart viel er veel regen, waarna een hoogwatergolf door de Maas trok zonder ernstige wateroverlast. De meeste regen kwam in Zuid-Limburg terecht. In Hoensbroek viel in maart totaal iets meer dan 160 mm regen, in Nuth en Ubachsberg iets meer dan 150 en in Vaals en Schaesberg iets meer dan 140 mm. In Noord- en Midden-Limburg kwam 80 tot 100 mm regen terecht (normaal ruim 60 mm).

Tijdens de tweede helft van maart viel er geen regen van betekenis meer.

De zonneschijnduur was in maart vrij normaal.

Natuur tien dagen vroeger dan normaal 

Door het zachte weer liepen de planten voorspoedig uit en de flora was rond het begin van de astronomische lente ongeveer 10 dagen vroeger dan normaal (gemiddelde sinds 1988): https://www.meteolimburg.nl/natuur-tien-dagen-vroeger-dan-normaal

Op het einde van maart was de natuur thermisch gezien een halve maand vroeger dan vorig jaar en vergelijkbaar met 2017. In 2013 was de natuur een maand later dan dit jaar. In 2014 was de natuur nog ruim tien dagen vroeger dan dit jaar.

Storm op zondag 10 maart 

In het weekeinde van 9 en 10 maart was er veel wind met stormschade in Limburg. De meeste wind werd op zondag 10 maart gemeten. Het KNMI-weerstation Ell-Haler meldde halverwege de middag zelfs een windkracht 9, storm, met zeer zware windstoten van 120 km/uur.