Natte juli met een hittegolf 

In juli viel vrijwel overal meer regen dan normaal, met de meeste regen in het noordelijke deel van Noord-Limburg met meer dan 150 mm.

Tijdens de eerste helft van de maand was het meestal warmer dan normaal met veel zonneschijn.

In de tweede helft van juli was het kouder dan normaal met veel bewolking en regen.

In Geijsteren ruim 200 mm regen 

De meeste regen met maandtotalen van meer dan 150 mm, werden gemeten in het noordelijke deel van Noord-Limburg.

In Geijsteren viel in totaal maar liefst 207 mm en dat was daar bijna drie keer zoveel als normaal (75 mm). Het was voor dit dorp in de gemeente Venray de natste juli sinds 1965.

In Wanssum viel in juli totaal 172 mm, in Lottum 163 (natste juli sinds 1980), in Venray 158 en in Siebengewald 156 mm.

In het Maasdal tussen Maastricht en Eijsden was juli niet natter dan normaal met totaal in Eijsden 66 mm en in Maastricht-Heugem 68 mm.

Voor grote delen van Zuid-Limburg blijft de beruchte juli van twee jaar geleden met de watersnood recordnat: https://www.meteolimburg.nl/recordnatte-juli-in-delen-van-zuid-limburg

9 juli warmste dag met code oranje 

De meeste regen viel in de tweede julihelft met op sommige plaatsen tijdelijk wateroverlast.

Maar ook op zondag 9 juli viel op diverse plaatsen in Limburg veel regen met wateroverlast. Het KNMI gaf in de ochtend voor Limburg code oranje uit voor stevige onweersbuien, met hagel en zware windstoten. Het festival Bospop in Weert werd uit voorzorg afgelast.

Voor de onweersbuien meldde het KNMI-weerstation Arcen op deze zondag met 34,8 graden de hoogste temperatuur van ons land en dit was ook de hoogste temperatuur voor de hele maand.

Op resp. 9 en 29 juli werden boven Limburg een supercell en wallcloud waargenomen, waaruit een tornado/windhoos zou kunnen ontstaan.

Na zomerstorm Poly tweede hittegolf 

Op woensdag 5 juli waaide het stevig door zomerstorm Poly, die aan de kust in IJmuiden zelfs een zware storm 11 Beaufort gaf met een winduitschieter van 146 km/uur! I

n Limburg waren er ”slechts” net zware windstoten tot 75 km/uur.

Van 7 tot en met 11 juli was er een hittegolf van vijf dagen, en dat was de tweede van deze zomer na de lange hittegolf van 8 tot en met 21 juni: https://www.meteolimburg.nl/tweede-hittegolf-van-deze-zomer-in-limburg

Wat de gemiddelde maandtemperatuur en totale zonneschijnduur betreft, was juli een vrij normale zomermaand in Limburg.

Op een verregende donderdag 27 juli werd het in heel Limburg niet warmer dan 20 graden, terwijl dit in delen van Zuid-Limburg ook op 25 juli was.

Op het KNMI-weerstation Arcen kwam daarmee een einde aan een lange reeks van 58 warme dagen op rij met 20 graden en meer van 30 mei tot en met 26 juli.

Grondwater 

Op een meetpunt van Meteo Limburg op de grens van Noord- en Midden-Limburg (zandgrond) is het grondwater deze maand met ruim 10 centimeter gestegen.

Het grondwater stond daar eind juli dit jaar bijna een halve meter hoger dan eind juli vorig jaar en eind juli 2020, en 60 centimeter hoger dan eind juli 2019.

Het grondwater stond eind juli dit jaar 15 cm lager dan eind juli 2021.

Neerslag in juli 2023 in Europa per week  

Temperatuur in juli 2023 t.o.v normaal in Europa per week  

Afwijking temperatuur en neerslag t.o.v normaal in Europa over de hele maand juli 2023